Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/hadifogoly/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

Adatbázis- és térinformatikai fejlesztések

 

A Honvédtemető- Hősök temetője térképes nyilvántartó rendszerének kidolgozása során nyert tapasztalatok alapján alakítottuk ki az Orosz Hadifogoly- és Járványtemető térképes nyilvántartó rendszerét.

Adatfeltöltés és temetőtérkép

A feldolgozás során egységes adatbázis szerkezetbe töltöttük a 3 különböző Excel táblázatban megkapott elhunytak adatait.

A digitális térkép alapját a 2018. november 10.-én készült, 2cm terepi felbontású ortofotó és az aktuális ingatlan-nyilvántartási alaptérkép képezte, erre transzformáltuk rá az 1917-es és 1919-es felmérések során készült temetőrajzokat. Ez utóbbit csak az ÉNy részben lévő egyéni sírokhoz használtuk fel.

A párnakövekről és emléktáblákról digitális felvételeket készítettünk, és hozzárendeltük a sírokhoz. Valamint alkalmassá tettük a rendszert az idegen nyelvű nevek kezelésére új adattáblák kialakításával.

Idegen nyelvű elhunytakat tartalmazó táblázat

Idegen nyelvű elhunytakat tartalmazó táblázat

Új weblapok

Ennek során először elkészítettük a http://debrecenimilitarium.erda.hu weblapot öt különböző nyelven a temetők weblapjaihoz illeszkedően. Az egyes temetők weblapjai innen elérhetőek a beállított nyelveken. Így a hadifogolytemető weblapja a http://hadifogoly.erda.hu címen közvetlenül is elérhető, és oda-vissza is képes kapcsolódni a http://debrecenimilitarium.erda.hu lappal mindhárom (magyar, orosz és angol) nyelven.

A Debrecenimilitarium weblap Orosz hadifogoly- és járványtemető részlete

Az Orosz hadifogoly- és járványtemető weblap

A Debrecenimilitarium weblap Orosz hadifogoly- és járványtemető részlete és alatta a temetőé

Színes digitális ortofotó

2-3 cm terepi felbontású RGB, UAG technológiával elkészíttettük a helyszínről egy új digitális ortofotót.

A feladat végrehajtásán túlmenően helyszíni ún. ferde tengelyű fényképfelvételeket és videót is készítettünk. A felvételek a Google Maps internetes felületén keresztül, és a weblapról is elérhetőek.

Képernyőfelvétel a hadifogoly emlékmű 3D-s vizualizációjáról

Képernyőfelvétel a hadifogoly emlékmű 3D-s vizualizációjáról

Virtuális temetőséta funkció

A GoogleMap felületén készítettük el, hogy könnyen kezelhető és hozzáférhető legyen. Ezen túlmenően az ortofotónál elkészített 3D-s színes pontfelhőt is elérhetővé tettük a térképes keresőből. Így folyamatos térbeli – virtuális – bolyongás is lehetséges a temetőben.

Képernyőfelvétel a virtuális séta funkcióról

Képernyőfelvétel a virtuális séta funkcióról

Képernyőfelvétel a pontfelhőről

Képernyőfelvétel a pontfelhőről

A térképes kereső program

A kereső program név, elhalálozási dátum és sírhely szerint képes keresni egyedi vagy csoportos adatlap nyomtatási lehetőséggel. Kiterjesztettük a keresést az idegen nyelvű nevekre. Így azt beírva a keresőbe megjelenik a keresett elhunyt..

Térképes kereső program

Térképes kereső program

A munka eredménye megtekinthető a http://hadifogoly.erda.hu oldalon a Térképes kereső menüpontban. A fő menüpontban a weblapba ágyazva, az almenüben, külső ablakban jelenik meg a keresőrendszer.

Térképes kereső megjelenítése a honlapon

Térképes kereső megjelenítése a honalpon

Egy elhunyt hős részletes adatlapja

Egy elhunyt hős részletes adatlapja

A webes publikálás folyamatosan biztosítva van az Erda szerveréről az adatok további pontosításával.